Засаждане на домати

Вероятно вече сте избрали мястото за доматите. Все пак ще напомним на начинаещите градинари, че най-добри предшественици са растенията от семейство Бобови - грах, фасул, от сем. Тиквови - тикви, дини, пъпеши, от сем. Кръстоцветни - главесто зеле, карфиол и др.


Неподходящи предшественици на доматите са културите от сем. Картофови - картофи, пипер, патладжан, домати.
Не само за ранните домати, но и за всички други производства, от решаващо значение е почвата. Подходящо е тя да е дълбока, влагоемна, топла, добре аерирана, с добра структура, и богата на хранителни вещества.
Има различни схеми

За високостъблените сортове домати е подходяща браздова схема, с разстояние 75-80 см между редовете и 35-40 см между растенията в реда.
При лентова схема разстоянието между лентите обикновено е 100-110 см, 50 см между редовете в лентата и 25-30 см на растенията в реда.
При отглеждане на нискостъблени сортове домати се препоръчват двуредови ленти с разстояние между лентите 80-90 см, между редовете в лентата - 50-60 см, а между растенията в реда - 25-30 см.

Отглеждат се чрез разсад

Доматите от ранното и средноранното производство, а често и от късното, се отглеждат чрез пикиран разсад. Изключение правят доматите от т. нар. директна сеитба.
Препоръчително е доматите да се засаждат в градината, когато температурата на почвата на дълбочина 10 см е достигнала стойности 14-15 градуса.
Засаждат се здрави, добре закалени растения, които не са прераснали.
Обикновено разсадът е с височина 18-22 см, с къси междувъзлия, с тъмнозелен цвят.

Подготовка за засаждане

Предварително се изкопават посадъчни ямки или се отварят бразди, според предпочитанията на градинарите.
Растенията се засаждат почти на същата дълбочина, на която са били в саксийките. Ако разсадът е попрераснал, може да се засади на малко по-голяма дълбочина, като се зарови и част от стъблото.
След засаждането растенията се поливат. Следващата поливка обикновено се извършва след седмица.

Отлична реколта - само с добро торене

За получаване на по-добра реколта от домоти, както и на качествени плодве, важна роля играе добрата агротехника, особоно торенето.
Технологията включва торене на избраните площи още през есента. Тогава се внасят органични - 50-60 кг полуразложен оборски тор на 10 кв. м и минерални торове - 800 г суперфосфат, с 300-400 кг калиев сулфат на 10 кв. м. След това мястото се изорава на дълбочина 25-30 см.
През пролетта се извършва предпосадъчна плитка обработка на площта на дълбочина 10-15 см. След това се оформят бразди, лехи и редове, в зависимост от предпочитаната схема за отглеждане на доматите.
Градинарите, които не са наторили през есента, могат да внесат NPK-торове преди или по време на засаждането.
При засаждането в посадъчните ямки се поставя азотен тор, ако не е внесен непосредствено преди пролетната обработка.
През вегетацията растенията също се подхранват. Тогава е най-удобно да се подават листни торове.

Напояване

Доматите са много взискателни към влагата в почвата. През почти цялата вегетация тя трябва да бъде около 70% от ППВ (пределна полска влагоемност), а през периода на плододаване - над 80% от ППВ.
Ако имате възможност, добре е да си изградите капкова система за напояване.
Най-добре е маркучите да се положат преди засаждането на доматите.